Pulled Pork
Lekkere low en slow gemaakte pulled pork van de smoker
Equipment
- Aluminiumfolie
- Aluminium schaal
- Appel rookhout
- Bakkwast
- Garde
- Marinadespuit
- Huishoudfolie
- Kernthermometer
- Pan
- Vijzel
- Vorken of klauwen
Ingrediënten
- 3000 gram procureur
- injectiemix
- barbecuerub
- glaze
- eindsaus voor de pulled pork
injectiemix
- 100 ml appelsap
- 60 ml appelazijn
- 20 ml honing
- 20 ml maple siroop
- 30 ml Worcestershire saus
- 1 eetlepel versgemalen zeezout
- 1 eetlepel uienpoeder
barbecuerub
- 35 gram versgemalen zwarte peper
- 35 gram paprikapoeder
- 50 gram ruwe rietsuiker
- 2 eetlepels versgemalen zeezout
- 2 theelepels mosterdpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
glaze
- 120 ml barbequesaus
- 2 eetlepels appelazijn
- 1 eetlepels honing
- 1 eetlepel maple siroop
eindsaus voor pulled pork
- 120 ml appelsap
- 120 ml barbecuesaus
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels worcestershire saus
- 1 eetlepel maple siroop
- 120 ml vocht dat van de pulled pork af komt
Instructies
- Zet alle ingrediënten klaar voor de pulled pork.
- Voorbereiding procureur:Snij het zoveel mogelijk van het overtollige vet van de procureur. Niet alles hoeft weg, als de dikke grote stukken maar weg zijn.
- Bereiding injectiemix:Meng alle ingrediënten net zolang door elkaar tot het zout en de uienpoeder opgelost zijn.
- Bereiding barbecuerub:Meng al deze ingrediënten met elkaar in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
- Bereiding glaze:Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een klein steelpannetje en breng het daarna al roerend zachtjes aan de kook.
- Bereiding eindsaus:Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een steelpan en breng het daarna aan de kook. Meng dit na het pullen van de procureur door het vlees. Waarschijnlijk heb je niet alles van de eindsaus nodig.
- Bereiding:Smeer met behulp van een bakkwast de procureur in met maple siroop of gembersiroop. Bestrooi de procureur rijkelijk met de barbecuerub. Pak de procureur strak in met huishoudfolie.Injecteer vervolgens de procureur om de 5 centimeter met de injectiemix voor pulled pork. Hiervoor heb je een marinadespuit nodig. Wikkel nogmaals huishuidfolie om de procureur zodat de marinade er niet uit kan lopen. Laat hierna de procureur 4 tot 8 uur (liefst een nacht) in de koelkast liggen.Haal ruim een half uur voor de pulled pork op de barbecue gaat de procureur uit de koelkast.Maak je barbecue met deksel gereed voor indirect barbecueën op een temperatuur van 110 – 120 gr. C. Deze temperatuur is het gehele proces nodig voor het bereiden van de procureur. Zet een aluminiumschaal gevuld met water of bier op het kolen rooster, recht onder waar het vlees komt te liggen.Haal het vlees uit de huishoudfolie en plaats het op de barbecue niet direct boven het vuur. Voeg nu aan de briketten appel- rookhout / pellets toe zodat deze kunnen gaan roken.Na 5 uur of als de kerntemperatuur 74 gr. C . (wat het eerst is), smeer je de procureur in met de warme glaze. Laat de procureur nog 1,5 tot 2 uur op de barbecue liggen zodat de glaze mooi kan karamelliseren.Haal het vlees uit de barbecue en pak het strak in aluminiumfolie in. Plaats de procureur terug in de barbecue en laat het liggen tot de kerntemperatuur van de procureur 88 – 92 gr. C. is. Soms zelfs 94 gr. C.Nu mag de procureur van de barbecue. Laat hem nog zeker een half uur maar liefst een uur rusten in de aluminiumfolie. Hierna laat je het vocht van de procureur uit het aluminiumfolie lopen en dit voeg je toe aan de eindsaus.Pak de procureur nu uit en trek deze vervolgens uit elkaar (2 vorken). Vermeng het getrokken vlees (nu Pulled pork) met warme eindsaus voor pulled pork tot het goed op smaak en mooi sappig is.